Ayrton Senna Doodsoorzaak

Ayrton Senna Doodsoorzaak:- Ayrton Senna overleed op 1 mei 1994, deze woensdag 25 jaar geleden. Hij stierf tijdens de Grand Prix van San Marino die werd gehouden in Imola, Italië. Er wordt algemeen aangenomen dat de Braziliaan de beste coureur is die de koningsklasse ooit heeft gezien. Waarom ging het dat weekend niet zoals gepland en hoe is de sport sindsdien geëvolueerd?

Ayrton Senna Doodsoorzaak
Ayrton Senna Doodsoorzaak

“Dat was de grote vraag na dat trieste weekend”, zei Damon Hill, die het wereldkampioenschap won in 1996 en de teamgenoot van Senna was tijdens het weekend dat in de Formule 1-annalen ging als het donkerste weekend in de geschiedenis van de sport.

Het is tegenwoordig gemakkelijk om te vergeten, maar racen op het Formule 1-circuit brengt buitengewone gevaren met zich mee. Het is niet voor niets dat de autosport soms de hoogste potentiële tol eist, namelijk de dood. Ayrton Senna, die door de meeste mensen wordt beschouwd als de beste Formule 1-coureur ooit, moest precies 25 jaar geleden de tol betalen.

De oude Formule 1-coureurs hadden altijd veel plezier op het circuit van Imola, dat in de buurt van San Marino ligt. tot aan de Grand Prix in 1994. Dat werd tragisch genoeg een van die dingen om nooit te vergeten. Rubens Barrichello, ook een belangrijke figuur in de geschiedenis van de Formule 1, verloor het bewustzijn toen zijn auto vrijdag meerdere keren over de kop sloeg.

Daarna overleed Roland Ratzenberger de volgende dag tijdens de tweede kwalificatiesessie. Ondanks het feit dat zijn voorvleugel verbrijzeld was, koos hij ervoor om door te rijden in plaats van naar de pitlane te gaan. Toen hij een snelle bocht nam, verloor hij de macht over het stuur. De Oostenrijker sloeg tegen de muur en brak zijn hoofd, wat hem uiteindelijk het leven kostte.

Rubens Barrichello veroorzaakt bijna een catastrofe tijdens de eerste kwalificatiesessie die plaatsvond op vrijdag 29 april 1994, wanneer hij met hoge snelheid het circuit verlaat en ondersteboven tot stilstand komt na een aanzienlijke impact op de bandenstapels .

Ayrton Senna, een Formule 1-coureur, overleed vandaag precies 25 jaar geleden op het circuit van Imola. Otto van der Parre, de huidige hoofdredacteur van de NOS en voormalig hoofdredacteur van RTL, stond vijf minuten voor aanvang van de Grand Prix nog naast de auto van Senna. Hij blikt terug op het veelbewogen weekend dat plaatsvond in Italië.

Iets na twee uur op een zaterdagmiddag in april 1994, op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Modena. Tijdens de kwalificatiesessie voor de Formule 1-race in Villeneuve crashte de Oostenrijkse Formule 1-coureur Roland Ratzenberger met de zijkant van zijn Simtek tegen de vangrail. Op beelden uitgezonden op televisie is te zien dat zijn hoofd met geweld opzij wordt geblazen.

Ratzenberger beweegt niet. Een gebroken schedel blijkt hem fataal te zijn.We moeten helemaal teruggaan naar het begin van het raceweekend op het circuit van Imola, waar dat weekend de Grand Prix van San Marino werd verreden, om het eerste significante ongeval te vinden.

Op vrijdag stonden naast de eerste kwalificatieheats ook de gebruikelijke ongestructureerde trainingen op het programma. Rubens Barrichello, de Braziliaanse coureur die nu de meest ervaren Formule 1-coureur in de geschiedenis van de sport is, was een van de deelnemers (326 races).

Ayrton Senna Doodsoorzaak

Barrichello was de eerste persoon die in de loop van het weekend om het leven kwam. Toen hij met zijn Jordan aan het rijden was, kwam hij in botsing met een stoeprand, die in de autosportwereld bekend staat als een stoeprand. Hierdoor werd hij met een snelheid van 225 kilometer per uur de bandenmuur in geslingerd. De omvang van de G-krachten waarmee Barrichello daar te kampen had, is moeilijk onder woorden te brengen.

De Braziliaan raakte bewusteloos, maar het beveiligingspersoneel dat langs de baan was gestationeerd, kon zijn leven redden door te voorkomen dat zijn tong werd ingeslikt. Hij kon dit weekend niet spelen omdat hij zijn neus brak en zijn arm bezeerde, waardoor hij een verband moest dragen.

Toen Barrichello in het ziekenhuis aan het herstellen was, bracht Ayrton Senna hem een ​​bezoek. Nadat hij zijn Williams had geparkeerd, bevond Senna zich in voorlopige pole position. Barrichello kwam de volgende dag weer op de baan.

De Braziliaanse racelegende Ayrton Senna staat in het geheugen gegrift van een groot aantal autosportliefhebbers en staat model voor een groot aantal huidige Formule 1-coureurs. Op de Italiaanse renbaan van Imola in 1994, toen hij 34 jaar oud was, stierf hij.

Toen de Braziliaan Rubens Barrichello deelnam aan de eerste kwalificatiesessie op vrijdagtraining, crashte hij met een snelheid van 225 kilometer per uur tegen enkele stoepranden, wat een eigenaardige manier was om het raceweekend te beginnen.

De teamgenoot van Ayrton kan het voertuig niet onder controle houden en wordt daardoor de lucht in gekatapulteerd. De auto slaat meerdere keren over de kop voordat hij ondersteboven in de stapel banden tot stilstand komt.

Nadat hij door de medische bemanning uit het voertuig was gehaald terwijl hij nog bewusteloos was, is hij per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd. Een gebroken neus is het enige ernstige letsely gedragen door de jonge Braziliaan, wat een wonder is gezien de ernst van de situatie. Vrijdagavond brengt Ayrton Senna een bezoek aan Rubens Barrichello in het Maggiore-ziekenhuis in Bologna. Terreur moet worden toegejuicht.

De coureurs bereiden zich voor op de kwalificatieraces van de volgende dag, met de aanrijding met Barrichello nog volop in hun gedachten. Ook de Oostenrijkse coureur Roland Ratzenberger is van de partij. Zijn carrière in de autosport is onlangs van de grond gekomen en hij rijdt momenteel voor het eerst in de Formule 1.

Ratzenberger krijgt tijdens deze kwalificatiesessies een dodelijk ongeval. Dit kan het gevolg zijn van zijn onervarenheid en zijn verlangen om te presteren, of het kan het gevolg zijn van de schok die hij kreeg van het ongeluk dat de dag ervoor plaatsvond. onnauwkeurigheid inschatten.

Toen de kwalificatie nog maar net was begonnen, liep hij schade op aan de voorrand van zijn voorvleugel. Ratzenberger is getuige van het incident, maar concludeert dat de schade aan zijn auto niet ernstig genoeg is om zich terug te trekken uit de kwalificatierace en opnieuw te beginnen.

Een paar ogenblikken later gaat alles van kwaad tot erger als hij de controle over zijn Simtek verliest en bij de bocht in Villeneuve tegen de vangrail botst. Door de impact van de crash valt zijn hoofd opzij en overleeft hij het niet.

Op dat moment staat Senna op dat moment naast zijn Williams in de pits en ziet hij het ongeval dat Ratzenberger overkomt op de televisiemonitor.Een videoploeg legt de reactie van de Braziliaan vast op camera. De volgende dag waren deze foto’s van Senna over de hele wereld te zien… In de pits staat Ayrton Senna naast zijn Williams.

Ayrton Senna Doodsoorzaak
Ayrton Senna Doodsoorzaak

Hij schudt ongelovig zijn hoofd nadat hij het ongeluk van Ratzenberger op de tv-monitor heeft zien gebeuren. Toen Senna bij het ongeval betrokken was, was een videoploeg van RTL Sport hem aan het filmen. De volgende dag gingen deze foto’s van de Braziliaan over de hele wereld viraal.